Månad: november 2017

november 14, 2017

Alla har vi slitit håret med att försöka finna den ultimata ryggsäcken, en kompromiss mellan enkelhet och funktioner, stryktålighet och lättvikt, bekvämlighet och design samtidigt som den gärna får se bra ut.

Direkt kan vi nog komma fram till att det inte finns en ryggsäck som funkar ultimat till allt, men någorlunda bra till mycket eller så får du helt enkelt ha lite olika modeller! För att guida dig rätt i djungeln, tänkte vi dela med oss av våra erfarenheter kring hur vi tycker att olika ryggsäckar ska vara. Vi tänker inte gå in på ryggsäckar för vandring, då det ligger lite utanför vårt ämnesområde utan syftar till ryggsäckar för klättring, alpinism och skitouring. 


Kategori 1: Klätterryggsäckar/Alpinism
Vikt: Under 1000g, gärna runt ca 500g

Dagsturssäck 30-35l  
Flerdagarssäck 40-50l 

Ordet är enkelhet. Här vill du ha en ryggsäck som inte väger mer än den borde, inte har en bedrövligt massa spännen, remmar och fack överallt. Självklart är det bra om den har något litet fack där du kan sortera bort de viktigaste sakerna, till exempel en bar eller två, pannlampan eller kameran men då får facket gärna vara på utsidan så att det är enkelt att komma åt!
Remmarna (typ kompressionsremmarna) är bra om de går att ta bort de gånger du inte behöver dem.

Tanken är också att den skall gå att klättra med, vilket innebär att den måste vara rörlig i ”ryggplattan”.
Här finns både funktionella och smidiga lösningar vilket vi älskar, där ryggplattan är ett sorts liggunderlag som skapar tillräcklig styvhet i ryggen för att bära ”tungt” men tillräckligt mjukt för att klättra med. Dessutom går dessa liggunderlag att använda som nöd-underlag vid en oväntad(eller planerad) natt utomhus eller för diverse första hjälpen åtgärder, tänk SAM-splint. 

Höftbälte är viktigt för approachen, samtidigt som det inte får vara i vägen vid klättringen, antingen löstagbart (vilket inte får vara för tidskrävande att göra) eller smidigt så att det enkelt kan spännas bakom ryggen eller utanpå ryggsäcken då den inte används. 

Vattentät/vattenresistent – det är inte många ryggsäckar som faller inom denna kategori, och vi kan inte förstå varför.
Packpåsar eller regnskydd i all ära, men varför inte bara göra hela ryggsäcken till en enda packpåse? En genomblöt ryggsäck väger mycket, och sovsäcken eller förstärkningsjackan är det sista du vill ha blöt när det kommer till kritan. MER VATTENTÄTA RYGGSÄCKAR ÅT FOLKET!! 

Fästen för dubbla isyxor är ett krav, likaså en rem för att kunna spänna repet ovanpå ryggsäcken. 
En stor fördel är att ha många olika öglor färdigsydda på ryggsäcken, dels på sidorna och dels på framsidan. Varför? Jo för att med dessa små öglor (se bilder) kan du bygga på din ryggsäck med till exempel tillfälliga skidfästen (A-frame) eller med lite gummiband skapa stegjärnshållare eller nya förbättrade fästen för isyxorna, superbt!! 
Det finns också ryggsäckar med åtkomst till huvudfacket ifrån sidan/ryggen, vilket vi tycker är sjukt smidigt för att enklare komma åt saker längst ner i ryggsäcken, det innebär dock att ryggsäcken möjligtvis blir tyngre och får sämre hållbarhet (fler saker som kan gå sönder)..

Ryggsäcken skall alltså klara av allt från multipitchklättring sommartid, till isklättring vintertid, snabba klätter/alpinturer med bivack och även turer på skidor där klättring ingår. 
Så fort det blir lite mer packning, dvs tält eller mer mat så måste volymen ökas till förmodligen 40-45 liter, men egenskaperna är fortfarande densamma. 
Nu kan dock ryggsäcken kanske ha ett topplock som går att ta bort för att ytterligare skapa fler fack för ex hygienartiklar, extra batterier osv. 

Funktioner- 
Löstbagara delar, remmar, topplock, höftbälte etc.
Dubbla fästen för isyxor
Fäste för rep
Skidfäste (A-frame /diagonalt)
Utrustningsloopar som gör att du kan modifiera ryggsäcken enligt egen smak.
Vattentät
Sidoöppning
Rull/drag stängning vid topplock, minimera dragkedjor då de för det mesta tjorvar. 

Bild

Bergans Helium PRO 40, våran to-go toppturs/vintertur ryggsäck, där bekvämlighet och funktioner går först! Fortfarande möjlighet att ”banta” ryggsäcken mycket för att ta bort vikt, ex topplock, spännen och remmar.


Kategori 1: Klätterryggsäckar/Alpinism
Under 1000g

Dagsturssäck: 25-35l  
Flerdagarssäck : 40l och uppåt

Bekvämlighet, och funktioner går lite före enkelheten i dessa ryggsäckar, även om mängder av fack och remmar sällan är nödvändigt. Ett bekvämare höftbälte med mer vaddering är klart att rekommendera då du går med dessa ryggsäckar betydligt  längre och förmodligen lite tyngre lastade. 
Det som skiljer en toppturssäck mot alpinsäcken enligt oss är dels bekvämligheten och funktionaliteten men också ett dedikerat fack för lavinutrustning. Även fast lavinutrustning används i alpinryggsäcken är det inte alls i lika stor utsträckning, och den tycker vi man snabbt ska komma åt utan att tappa ut hela innehållet i ryggsäcken först. Dessutom kommer du bära skidor på ryggsäcken oftare med dessa ryggsäckar, så ett par rejäla skidfästen med en snabb och enkel fästning är ett måste, vi föredrar A-frame (dvs på sidorna av ryggsäcken). 
Annars tycker vi funktionerna från alpinryggsäcken skall finnas även på dessa ryggsäckar, (löstagbara delar, sidofack,dubbla fästen för isyxor, repfäste, vattenresistent, låg vikt). 

Något att tänka på kan vara själva ramen i dessa ryggsäckar, vi pratade om en mjuk rygg till alpinsäcken medan i dessa fall kan vara mycket mer stum för att ytterligare förstärka bekvämligheten såväl utför som uppför. Många av ryggsäckarna har en ergonomiskt formad metallskena som går att ta bort från ryggen för att få ryggsäcken mer följsam när man önskar det. 

Sist och minst, ett hett tips vid klätterturer där du ska återvända till botten av leden: ” The leader pack” som vi kallar det, en ultralätt liten packryggsäck som man packar det allra mest nödvändiga i,  (pannlampa, förstahjälpen, mat och något varmt att ta på sig).  Den tar inte mer plats än ett litet äpple när den är ihoppackad men gör att du sparar otroligt med plats och vikt uppe på väggen. 

november 3, 2017

Äntligen, nu är den här – tiden då man får frysa om fingrar och tår, ducka för fallande is, utstå mörka dagar, bli blöt och trött i armarna – vi pratar så klart om isklättring!

Faktiskt har den redan hunnit pågå i snart två veckor, och så här dags börjar till och med isarna bli oförskämt välformade. 
Detta är en av många anledningar att vi valt att befinna oss i Abisko den kommande tiden, helt enkelt för att kunna klättra is på heltid, innan jobbet, efter jobbet och under alla lediga dagar, hur bra är inte det? 

Inom ett avstånd av 20 minuter med bil finns förmodligen runt 30 isfall av olika grad och längd, plus lite mer mixade linjer och två ”crags” som finns direkt i Abisko. Ett mecka för isklättraren? Det finns en bra förare för hela området i PDF-format här:  http://kiwiclimber.se/iceclimbing/index.html , tack Rick McGregor för den! 
Vi kommer spendera närmsta tiden med att vara ute och klättra de olika fallen, och kommer försöka återspegla upplevelserna här, så håll utkik efter fler uppdateringar inom kort! 

Dessa bilder från Gömda dalen, Nouljafallen och Falska Blondiner.