Nytur på Låktatjåkka – ”Ugglor i mossen, M5, III,270m”

oktober 14, 2019

Säsongerna byter av sig snabbt här uppe nu. Ett stabilt långvarigt högtryck som hållit temperaturerna på några få minusgrader i höjden har gett en snabb start på is & mixklättersäsongen. Frånvaron av snö ger dessutom enkla approacher och ingen lavinfara.
Vi tog tillfället i akt att besöka Låktatjåkka här om dagen – nordväggen som egentligen bara är tillgänglig under försäsongen (på grund av lavinfara).
Vi hade inga som helst ambitioner, utan var snarare på jakt efter en enkel och fin dag i fjället – men vi var åtminstone inställda på att ta oss upp via någon typ av mixad-led*.
I vanlig ordning har man då en någorlunda idé om vart man tänker klättra – men allt som oftast ändrar sig alternativen när man klättrar och ser allt på nära håll.
Vi tog pitch för pitch och valde vilket alternativ som såg mest spännande, fint och så rakt upp som möjligt – du vill gärna undvika att traversera allt för mycket – dels blir klättringen klurigare, det blir inte lika estetiskt samt svårare att säkra på ett vettigt sätt.

Klippkvaliteten på bergen generellt på den svenska sidan är väldigt lös, och på de platser där den inte är lös är den istället väldigt kompakt (det vill säga det finns inga sprickor att placera säkringar i). Detta gällde även på denna leden – därför kan det vara bra att ha med sig några knifeblades (tunna pitonger) och BEAKS/Tomahawks för att säkra de tunna sprickorna.
För de som vet innebär detta också ganska mentalt påfrestande klättring, där säkringarna kanske inte känns helt hundraprocentiga – det är dessutom svårt att placera dem när du står dåligt.

Sammanfattningsvis, en spännande led rakt upp genom Låktatjåkkas nordsida – rekommenderas för den med lite is i magen.


*Mixad-led: Klättring som innehåller blandat snö/is & klippa/mossa – det krävs både klippsäkringar och issäkringar.

Låktatjåkka North face – ”Ugglor i mossen”, 6 repl, 270m, M5 , III
FA: S.Eriksson, A.Nordvall 19/10/10


1. Instegsränna lätt klättring cirka 60m,

Traversera längs hylla österut

2.Tydlig passage vid en kort offwidth, brant men fin mossa, välsäkrat, upp till nästa hyllsystem, standplats vid starten av ”isgully”, 40m.
3. Följ isrännan enkelt till nästa hyllsystem, standplats vid botten av ett kort fint hörn, cirka 4m högt.
4.Klättra hörnet (välsäkrat) rolig mixklättring och traversera längs en liten hylla till höger där du finner nästa korta passage (4m) av delikat och något svårsäkrad klättring, travers några meter till vänster först, sedan upp höger för att nå nästa standplats uppe på en fin platt hylla  (inte vid den stora svaplattan). 

5. Cruxpitch, 40m,- från den platta hyllan följer du den tydliga linjen rakt upp start i ett stängt hörn á 3m, osäkrat. Därefter fortsätter svårigheterna med ökande svårighetsgrad. Teknisk hooking i ett dieder, som säkrats med BEAK under taket . Därefter lite lättare upptag, men fortsatt väldigt kompakt klippa , fortsatt knifeblades /beaks till sista cruxiga moven på väldigt tunn is för fötterna (bra yxor får du ganska snart!).

6. Svårigheterna är över, enkel mixklättring relativt rakt ovanför standplats (lite åt höger). Härifrån går det att finna lättare vägar till toppen om man så vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 18 =